Hoppa till sidans innehåll

Tips inför tävlingar


Här följer en liten lathund kring hur det går till rent praktiskt i samband med tävlingar. Informationen riktar sig till dig som inte tävlat så många gånger eller tävlar för första gången.

 

Konståkare tävlar i olika grupper. Grupperna är indelade dels efter vilken nivå du som konståkare är på (Elit, A, B eller C åkare) och vilken ålder du har (miniorer, ungdom 13, ungdom 15, juniorer och seniorer).

 

Det finns olika typer av tävlingar och de riktar sig till olika åkare; A-tävlingar är för A åkare, klubbtävlingar är för främst B åkare och stjärntävlingar är för C åkare. A-tävlingar och klubbtävlingar har bedömningssystem som baserar sig på det internationella bedömningssystemet som vi ser på SM, EM och VM med teknisk panel och ett flertal domare. Stjärntävlingar har en domare och två bedömare. På stjärntävlingar får åkarna inte poäng utan diplom med stjärnor och skriftliga omdömen. Klubbtävling är inte en intern tävling inom klubben.

 

Tävlingskalendern som gäller Skånes Kf kommer ut när säsongen börjar och där kan du som åkare eller förälder se alla inplanerade tävlingar som är i Skånedistriktet under säsongen. Oftast är det lite kort varsel inför tävlingarna. Åkarna får en lapp av våra tränare när det är aktuellt att vara med på en tävling. Det är viktigt att åkaren meddelar så fort som möjligt om man inte kan delta.

 

Åkarna anmäls från klubben till den klubb som arrangerar tävlingen. Tränarna skriver alla åkarna i en lång lista. Ibland kommer inte alla åkare med på tävlingen och det är arrangörsklubben som bestämmer vilka åkare som de ska ta med. Skånes konståkningsdistrikt har 14 klubbar och inbjudan går ibland även till föreningar utanför vårt distrikt. Till ett fåtal tävlingar ska våra tränare prioritera våra åkare. Arrangerandet av en tävling är styrt av gemensamma dokument från Svenska Konståkningsförbundet och Riksidrottsförbundet.

 

Praktisk information;

  • på arrangörens hemsida finns alltid tidsschema och deltagarlista för tävlingen
  • den ordning som åkarna tävlar i, inom sin grupp, lottas på fredag kväll innan tävlingen
  • tiderna på alla former av scheman är alltid preliminära
  • viktigt att komma i god tid så att åkarna hinner värma upp, se hur allt ser ut, göra sig hemmastadda och inte känner sig stressade
  • räkna alltid med att tävlingen tar en hel dag och att det är mycket väntan för några minuter på isen
  • klubben skickar alltid med en tränare som handleder och hjälper åkarna
  • åkarna måste ha med sig reservskiva med sin musik och sin tävlingslicens samt sina tävlingskläder, gymnastikskor och hopprep för uppvärmning samt tjockare överdragskläder
  • ha gärna med en fikakorg
  • ishallar är kalla och vår i Tyringe är förhållandevis varm så ta med sittdyna, filt, mössa vantar etc för en trevlig dag i ishallen.
Uppdaterad: 2009-12-14 21:43
Skribent: Gunilla Borglin

Tyringe KS tackar sina sponsorer

Hemköp

 

Sparbanken Skåne

 

Sot o Vent

 

 

SVB

 

LF_09_ny_bf_cmyk_005271

 

Finja

HäGymnasier

HörgerudsEL

 

 

Postadress:
Tyringe KS - Konståkning
Paradisgatan 32-38
28232 Tyringe

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info