Hoppa till sidans innehåll

Historik


Den 14 juni 1933 bildades Kalmar kanotklubb av ett femtontal kanotintresserade ungdomar

 

I samband med bildandet startade jakten på ett eget förråd där de privata kajakerna kunde förvaras och i andra hälften av 1930-talet upplät Kalmar Stad en bit mark av det nordöstra hörnet av Fredrikskans. Där byggde medlemmarna ett kajakförråd med plats för ca 40 kajaker.

 

Fram till dess huserade klubbens medlemmar under paddlingssäsongen på en ö som de kallade "klubbholmen" och var denna ö låg har inte gått att få fram i klubbens handlingar som sparats under åren. Flera äldre medlemmar har tillfrågats, men ingen kan dra sig till minnes vilken ö det syftades på i de gamla protokollen.

 

Under mitten av 70-talet tog ungdoms- och tävlingsverksamheten fart och vid denna tidpunkt började även jakten på en ny klubbanläggning.
En enkel kontorsbod fick tillfälligt fungera som omklädningsrum och klubbrum men verksamheten i klubben ökade stadigt och vi blev mer och mer trångbodda på Fredrikskans.

 

1987 fick vi arrendera mark av kommunen vid Ekudden, 300 m söder om Ölandsleden. Marken passade utmärkt för vår verksamhet och markarbetet inleddes. Redan ett år tidigare fick vi riva 2 hus och på så sätt tillvarata virke, takstolar, takpannor, fönster mm. Av rivningsmaterialet byggdes 2 st kajakgarage och klubbhuset med omklädningsrum, dusch, bastu, toalett och ett samlingsrum byggdes med nytt material och invigningen av vår nya anläggning skedde i juni 1990.

 

Under byggandet av den nya anläggningen kom en lördagseftermiddag två äldre herrar nyfiket fram och undrade vad som skulle byggas. När de fick reda på att det skulle bli en ny anläggning för kanotklubben berättade de att de hade varit med och startat klubben en gång i tiden. Genast kom då vår följdfråga om de kände till "klubbholmen". Det visade sig att vi återkommit till den plats där det hela en gång i tiden startade. "Klubbholmen" var belägen ca 200 meter från den plats där vi nu byggde vår anläggning.

 

I och med att den nya anläggningen togs i bruk 1990 kom en medlemsökning i en snabbt stigande kurva. Från att ha varit ca 75 medlemmar fram till mitten av 80-talet är nu medlemstalet uppe i ca 325.

 

År 2000 var ytterligare ett nytt hus uppbyggt. Där finns ett kansli samt förråd och ca 20 kajakplatser. Klubben förfogar över totalt 150 kajakplatser av vilka 110 hyrs ut till medlemmar och på resterande 40 platser finns klubbägda kajker i olika modeller, allt från extrema tävlingskajaket till stabila havskajaker.

 

Klubben är idag aktiv på bred front. Många verksamheter pågår i klubben bla "prova-på-paddling", motionspaddling, turpaddling, havskajakpaddling, kanotskola för ungdomar, tävlingspaddling och canadensareuthyrning mm. Under perioden 1993 - 2002 var klubben också arrangör av Kalmar Drakbåtsfestival.


Grundarna av Kalmar Kanotklubb utanför "klubbholmen" 1937 (?)

Uppdaterad: 03 DEC 2009 10:51 Skribent: Lars Larsson

 

 

 

Postadress:
Kalmar KK - Kanot
Ängöleden 10
39236 Kalmar

Besöksadress:
Ängöleden 10
39236 Kalmar

Kontakt:
Tel: 048014977
E-post: This is a mailto link

Se all info